Makaleler

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sağlık raporu kişilerin sağlıklı olup olmadığının belirlenmesi amacıyla genellikle kurumlar tarafından talep edilen tıbbi bir belgedir. Belge içerisinde başvuran kişiye ait kimlik bilgileri, muayene sonucu ve ilgili hekimin imzası bulunmaktadır. 2021 yılı itibariyle Türkiye’de en sık olarak evlilik, ehliyet ve askerlik için sağlık raporu istenmektedir. Bunların dışında daha az sıklıkta silah, üniversite kaydı, yüzme havuzuna giriş, memurluk, yurt dışına çıkış gibi nedenlerden ötürü sağlık raporu talebi olmaktadır. Tüm bu raporların birçoğu aile sağlığı merkezlerinde aile hekimleri tarafından verilmektedir. Tek hekim kaşesinin yeterli olmadığı durumlarda ise daha kapsamlı sağlık kurumlarına başvurulur. İşte sağlık raporu almak için başvurulabilecek kurumların listesi:

  1. Aile sağlığı merkezleri
  2. Devlet hastaneleri
  3. Özel hastaneler

Sağlık raporu almak için ilk önce kimliğiniz ve vesikalık fotoğrafınız ile sağlık kurumuna başvurmalısınız. Başvurduğunuz hekim sağlık raporunun istenme sebebine göre muayenesini şekillendirip tamamladıktan sonra raporunuzu verecektir. Bu muayene içerisinde fizik muayene olarak söylediğimiz elle muayene, gerekli görülmesi halinde kan tahlilleri ve ileri görüntüleme yöntemleri kullanılabilir.

2021 yılının başlarında tüm rapor çeşitleri için e-rapor sistemine geçildi. Daha önceden imzalı ve kaşeli kağıt olarak verilen raporlar artık doğrulanabilir barkodlarla birlikte online ortamda verilmeye başlandı. Bu durum hem hekimin hem de hastasının işini oldukça kolaylaştırdı. Örnek vermek gerekirse ehliyet almak için sağlık raporu isteyen vatandaşlar önceden hekimden yazılı belge alıp sürücü kurslarına götürmekte idi. Şu anda ise raporlar hekim tarafından imzalandıktan sonra online olarak gönderiliyor. Bu sayede hem kağıt israfının önüne geçiliyor. Hem de başvuran kişi raporuna istediği zaman e-devlet üzerinden ulaşabiliyor. Sürücü kursu ise raporu doğrudan görebiliyor.

Sağlık Raporları Ne Kadar Süre Geçerli Olur?

Sağlık raporu geçerlilik süresi alınan raporun türüne göre değişiklik göstermektedir. Örneklendirmek gerekirse sürücü belgesi almak için verilen raporlar 6 ay geçerli olurken, akli meleke durumunu gösteren raporlar 1 haftaya kadar geçerli olabiliyor. Bazı raporların geçerlilik süresini ise raporu veren hekim kendi belirler.

Aldığınız sağlık raporunun ne kadar süreyle geçerli olduğunu merak ediyorsanız altta yer alan yorum kısmına yazarsanız sizler için cevaplamaya çalışacağım. Bu hususta tüm raporlara genelleme yapmak yanlış olacaktır.

Sağlık Raporu E-Devletten Alınır mı?

Günümüzde e-devlet üzerinden çok fazla sayıda işlem gerçekleştirilebiliyor. Online ortamda bu kadar farklı işlem yapılabiliyorken haliyle insanların aklına raporumu e-devletten alabilir miyim sorusu geliyor. Hemen bu konuya açıklık getirelim. Hiçbir sağlık raporu e-devlet üzerinden alınamaz. Hekime muayene olunmadan rapor alınması durumu söz konusu değildir.

Askerlik raporu almak için ilk önce e-devlet üzerinde askerlik başvurusu yapılması gerekmektedir. Bu başvuruda kişilere bir takım sağlık soruları sorulur. Bu gibi durumlar nedeniyle insanlar haklı olarak bu sorulara cevaplar vererek sağlık raporu alabileceklerini düşünebilmektedirler. Oysa bu sadece ön başvurudur.

Ücretsiz Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Bu soru da çok sık olarak karşılaştığım sorulardan bir tanesi. Sağlık raporları aile sağlığı merkezlerinde hiçbir ücret alınmaksızın verilir. Devlet hastanelerinde ise bazı raporlar dışında ücret istenmez.

Sağlık raporu ücreti genellikle özel hastanelerde olur. Ödenen miktar hastaneden hastaneye değişiklik gösterir. Bu noktada önerebileceğim şey rapor almaya gideceğiniz kurumu telefonla arayarak rapor için ne kadar ücret talep edildiğini öğrenmeniz olacaktır.

Bir başka yazıda görüşmek dileğiyle. Esen kalın.


3 thoughts on “Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

  • Gamze

    Merhaba ben e devletten kisisel bilgi formunu doldurdum kronik hastayim ve daha sonra nöroloji dahiliye ve gozden randevumu aldim ama aile hekimine gitmedim direk devlet hastenesinden basladim noroloji raporu verdi dahiliye ve goz kaldi simdi benim merak ettigim her brans ayri rapor mu verecek yoksa birlestirilecekmi yada birlesecekse ben sonuca nasil varacagim ne yapmam gerekecek tekrar e devletten form doldurmam gerekli mi yaptigim basvuru dahiliye ve gozde de gozukur mu

    Yanıtla
  • Zeynep

    kaydettim, eve gidince okuyacağım teşekkürler.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir