İnfografikler

Sağlıklı ve Alzheimer Hastalığı Olan Beyinlerin Karşılaştırılması

Sağlıklı ve Alzheimer Hastalığı Olan Beyinlerin Karşılaştırılması

Mayo clinic adlı şirketin yaptığı bu beyin görüntülemesinde normal bir beyin ile Alzheimer hastasının beyni genel işleyiş bakımından karşılaştırılmış. Hastanın beyninde nöron bozulması olduğu için haliyle faaliyet de önemli ölçüde azalıyor.

Alzheimer hastalığı, bunama vakalarının 60-70%’inden sorumlu bir nörodejeneratif hastalıktır. İlk görülen belirtiler kısa dönem hafızanın zayıflaması, ufak tefek olayları unutmaktır. Hastalığın ilerleyen evrelerinde dil sorunları, konumsal becerinin zayıflaması (kolayca kaybolma), ruh halindeki değişiklikler, motivasyon kaybı ve kendine bakamama gelir.

Hastalık ilerledikçe daha fazla nöron ölür ve en sonunda ölüme sebebiyet verir. Hastalığın yayılma hızı kişiden kişiye göre değişmesine rağmen ortalama olarak teşhisi takiben 3 ila 9 yıl sonra hastalar vefat ederler. Alzheimer hastalığının nedeni tam olarak anlaşılamadı ancak hem genetik hem de çevresel etkenlerin rol oynadığı kesin olarak biliniyor. Beyin ve vücut egzersizi, obeziteden kaçınmak gibi önlemler Alzheimer riskini azaltabilir.

Alzheimer Hastalığı Lokus Seruleusta Başlıyor

Onlarca yıldır bilim insanları Alzheimer hastalığının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini araştırıyorlar ancak elimizde hâlâ kesin tedavi budur diyebileceğimiz bir ilaç veya teknik yok. İlerlediği zaman kişinin sevdiklerini unutmasına bile yol açan Alzheimer hastalığı ile ilgili yapılan araştırmalarda hastalığın başlangıç noktası nihayet bulundu: Lokus seruleus!

Lokus seruleus beyinde noradrenalinin üretildi beyin bölgesidir. Bu alan Alzheimer hastalığının gelişiminde ve önlenmesinde kritik bir rol üstleniyor olabilir. Amerika’da Southern California Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar bu bölgenin hastalığın sıfır noktası olduğunu gösteriyor.

Noradrenalin Hastalık İçin Çok Önemli

Lokus seruleus beyin sapında bulunan küçük bir bölgedir ama noradrenalin salgıladığı için çok sayıda metabolik işlevle bağlantılıdır. Örneğin kalp-damar ve dolaşım sistemi, dikkat, bellek, bilişsel işlevler ve yeni bilginin algılanması lokus seruleusun dahil olduğu olaylardan bazılarıdır. Ayrıca stres ve anksiyetenin düzenlenmesine de katılan bu bölgenin başlıca görevlerinden bir tanesi de hem hormon hem de nörotransmitter olan noradrenalin salgılamasından dolayı savaş ya da kaç tepkisinin gerçekleştirilmesine yardımcı olmaktır. Nöradrenalin vücutta nabzı, kan şekerini ve kanın akış hızını etkileyebilir. Beyinde de görev alan bu hormon omurilik, serebral korteks ve limbik sistemde önemli görevler üstlenir.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynak: http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/alzheimers-disease/in-depth/alzheimers/art-20048075


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir