Şarkı Söylemek Yetenekten Çok Çalışma Gerektiriyor
Müziğin ve sesin insan doğasında ve tüm canlılar için evrimsel süreçteki yeri çok büyüktür. Hayvanlar âleminde canlılar çeşitli tonlarda türlerine özgü seslerle iletişim kurabilirken insanlarda bu bir adım daha öteye gidip sözlerle ve çeşitli müzik aletleriyle şarkılar oluşmuştur. Çoğu insan canı sıkıldığında, duş alırken bazen yolda yürürken bile şarkı söyler. Şarkı söylemek konusunda bazı insanların doğuştan yetenekleri vardır. Bu insanların söyledikleri şarkılar tabiri caizse dinleyenlerin kulaklarının pasını siler. Siz de sesi detone olanlardansanız üzülmeyin yapılan araştırmalar şarkı söylemek konusunda pratik yapmanın doğal yetenekten daha önemli olduğu gösteriyor.
Azimli Çalışma Genlerden Daha Etkili
Şimdiye kadar müzik aleti çalmanın doğuştan yetenekten ziyade düzenli çalışmaya ve azimli olmaya bağlı olduğu ama şarkı söylemenin ise tamamıyla doğal bir yetenek olduğu düşünülüyordu. Northwestern Üniversitesi’nden Dr. Steven Demorest ve ekibin Şubat 2015’de yayınladıkları araştırmalarında şarkı söylemek konusunda da ısrarlı bir şekilde çalışmanın yetenek olgusunun altında yatan genlerden daha önemli olduğunu ortaya çıkardı.
Şarkı söylemenin altında yatan bilimsel gerçeği araştırmak için araştırmacılar üç farklı yaş grubundan insanların şarkı söyleme tekniklerine baktılar. Bu gruplar anaokulu öğrencileri, 6. Sınıf öğrencileri ve üniversite öğrencilerinden oluşuyordu. Ekip daha sonra katılımcılardan bir müzik parçasının dörtlü tekrarını dinlemelerini ve onu kendileri söylemelerini istedi. Şarkı söylemeleri esnasında yapılan puanlama bireylerin şarkı söylemedeki doğal becerilerini gösteriyordu.
Araştırma sonuçları 6. Sınıf öğrencileriyle anaokulu öğrenciler arasında şarkı söylemek açısından önemli bir fark olduğunu gösteriyor. Bilim insanları 6. Sınıf öğrencilerinin daha iyi olmasını anaokulundan itibaren bu kişilerin şarkı söylenen derslerde sürekli alıştırma yapmasına ve zaman içinde kendilerini geliştirmesine bağlıyor. Anaokulundan 6. Sınıfa kadar olan süreçte gelişen şarkı söyleme yeteneği üniversite öğrencilerinde oldukça gerilemiş görünüyor. Elde edilen bulgulara göre anaokulu öğrencileri ile üniversite öğrencilerinin beceri puanları aynı seviyede bulunuyor. Bu da kişilerin şarkı söyleme yeteneğinin öğrencilik hayatı boyunca bir çan eğrisi çizdiğini gösteriyor. Araştırma ekibine göre 6. Sınıftan sonra şarkı söyleme yeteneğinin körelmesi ilköğretimden sonra müzik eğitiminin bitmesinden kaynaklanıyor.
Şarkı Söylemek Konusunda Zorluk Yaşıyorsanız Ton Sağırlığına Sahip Olabilirsiniz
Şarkı söylemede zorluk yaşayan kişilerde sorunun kaynağı müzik tonuna karşı olan hassasiyet kaybı da olabilir. Ton sağırlığı adı verilen fiziksel bir rahatsızlık sonucu bireyler bir müzik eseri içindeki farklı tonlamaları birbirinden ayırt edememektedir. Ancak bu durum toplumun oldukça küçük bir kısmını oluşturur. Eğer böyle bir rahatsızlığınız yoksa (güzel) şarkı söylemek için asla geç değil.
Ses vücutta ses telleri tarafından üretilir ve bu ses telleri yaşlandıkça zayıflayabilir. Tabi yaşlı insanların kötü şarkı söyledikleri veya seslerin detone oldukları anlamına gelmez. Günümüzde hala yaşayan bir İnci Çayırlı efsanesi var. New York’ta çalışan ses eğitmeni Justin Stoney ses eğitimin her yaşta alınabileceğini ve bunun bir sınırının olmadığını söylüyor. Her ne kadar birkaç derste Adele kadar iyi söylemeyecek olsanız da düzenli ve azimli bir çalışmayla ses kaliteniz gitgide güzelleşecektir.
Hazırlayan: Çağlayan Taybaş
Kaynak
http://mp.ucpress.edu/content/32/3/266