Makaleler

Sosyal iletişim Bozukluğu Nedir?

Sosyal iletişim Bozukluğu

Amerikan Psikiyatri Birliği, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı’nın beşinci baskısına Sosyal iletişim Bozukluğu olarak adlandırılan yeni bir tanı ekledi. Bu rahatsızlık bireylerin doğal ve sosyal ortamlarda iletişim sıkıntıları yaşamalarına neden oluyor. Ayrıca kişiler sözel ve davranışsal yollarla iletişim kurmakta zorluk çekiyor ve  toplumsal ilişkileri de bundan olumsuz etkileniyor.

Sosyal iletişim Bozukluğu Belirtileri ve Nedenleri

Bozukluğun belirtileri erken çocukluk döneminde kendini gösterir ve bireyin hayatındaki sosyal, akademik, mesleki alanlarda sorunlara neden olabilir. Bu alanlardaki zorluklar kaygı bozukluklarına ve sosyal ortamlardan dışlanmaya, soyutlanmaya yol açar.

Girilen ortamlarda sözel ve sözel olmayan iletişim yollarını kullanamama, insanların iletişim biçimlerine ve konunun içeriğine uyum sağlayamama bazı sorunlara yol açıyor. Ayrıca sosyal iletişim bozukluğunda kişiler konuşma esnasında sırayla konuşmak gibi sosyal kurallara uymakta sorun yaşama, kastedilen mesajları anlamakta zorlanıyorlar. Bu rahatsızlığın belirtileri otizm, konuşma ve anlama bozukluğu, zeka geriliği veya bunama gibi rahatsızlıkların belirtileriyle benzerlik gösteriyor. Ancak belirtilerin benzerliği sebebiyle bu rahatsızlıklar birbiriyle karıştırılmamalıdır.

Otizm

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, otizm, zihinsel engeller, dil bozuklukları dahil  birçok ruh sağlığı bozukluğunun sebebi bilinmiyor. Aynı şekilde sosyal iletişim bozukluğunun nedeni de henüz kesin olarak saptanamamaktadır. Bu bozukluğu yaşayan bireylerin aile üyelerinde sıklıkla iletişim bozuklukları, otizm veya özel öğrenme bozuklukları görülür. Bu da genetik bir etmenin rahatsızlığın gelişimine katkıda bulunuyor olabileceğini gösteriyor. Ancak nedenler henüz tam olarak belirlenemediğinden konuya yönelik daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Sosyal iletişim Bozukluğu Tedavi Yöntemleri

Etkili bir tedavi için çocuğun temel ilgi alanları kullanılır. İdeal olan,ruh sağlığı uzmanının, bireysel olarak çocuğun bu bozuklukla ilgili özel ihtiyaçlarını karşılayacak, tedavi edici bir strateji geliştirmesidir. Tipik bir program,çocuğa çeşitli ortamlarda diğer çocuklarla başarılı bir şekilde iletişim kurabilmesi için sosyal beceri eğitiminin verilmesi, ileri boyutta kaygı bozukluğu, yoğun duygular, saplantılı davranışların kontrol ve tedavisi için bilişsel terapi uygulama, sosyal iletişim bozukluğuna eşlik eden ağır kaygı bozukluğu veya dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu gibi durumlarda ilaç kullanma, duyusal bütünleşme sorunları yaşayan çocuklar için rehabilitasyon, pratik konuşma problemleri olan çocuklara dil ve konuşma terapisi, ebeveynlere yönelik eğitim ve destek gibi uygulamaları içerir.

Sosyal iletişim bozukluğunun kesin bir tedavisi yoktur. Çocuklar etkili bir tedavi ile sorunların çoğunu aşabilir fakat bu problemlerin bir kısmı bazı sosyal durum zorluklarında devam edebilir. Anne ve baba devam eden süreçte çocuğa destek olmalı, çocukların becerilerini kullanmaları ve daha zor karşılaşmalarda terapide öğrendiklerini uygulayabilmeleri için sürekli birlikte kitap okuma ve konu üzerine tartışma, kitaptaki olayları tahmin etme, hikayedeki karakterin davranışları ve duyguları hakkında yorumda bulunma, oyun oynama, görsel yöntemlerle iletişim kurma üzerine çalışma gibi egzersizler yapmalarını sağlamalıdır.

Hazırlayan: Feyza Kübra Özalper

Kaynak

http://www.healthyplace.com/neurodevelopmental-disorders/communication-disorders/what-is-social-pragmatic-communication-disorder/


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir