Tripofobi Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar?

Tripofobi

Delik korkusu olarak bilinen tripofobi, düzensiz deliklerden, gözenekli yapılardan korkma eğilimidir. Tripofobikler bu tür şekiller gördüklerinde kalp çarpıntısı, mide bulantısı, kaşıntı isteği hissedebiliyorlar. Tripofobinin birçok sebebi olabilir fakat küflenmiş, bozulmuş yiyecekten kaçma, yuvarlak desenlere sahip zehirli canlılardan korunma, iltihaplı yaralardan uzak durma gibi evrimsel açıdan türümüzü korumaya yönelik bir eğilim olduğu tahmin edilmektedir.

Özellikle son yıllarda ortaya çıkan bu rahatsızlığın geniş kitleleri etkilediği tespit edilmiştir. Avrupa’da yapılan araştırmalara göre her 100 kişiden 15’i bu rahatsızlığı taşımaktadır. Genellikle zararsız bir hastalık olarak bilinen tripofobi, insanlarda yüksek rahatsızlık ve kaygı durumu oluşturarak ortaya çıkar. Uzmanların açıklamalarına göre, bu delikli gözenekler mide bulantısı, aşırı korku, hassasiyet ve kaçınma durumu hissettirebiliyor.

Delik Korkusu Hangi Şeylere Karşı Ortaya Çıkıyor?

Tripobi, lotus gibi sadece içi dolu deliklere sahip olan bitkilere karşı oluşmuyor. Bu rahatsızlığı tetikleyecek pek çok durumun olduğu biliniyor. İçi boş yapılar, karmaşık delik görüntüleri, sünger yapısını andıran görüntüler vs. gibi durumlarda da oluşuyor. Ayrıca tripobiye sahip olan kişiler düzenli ve düzgün delik yapılarından da rahatsız olabiliyor. Bu ise küme yapılara sahip olan bitkilerden oluşuyor. Delik ve korku kelimelerinden türemiş olan tripofobi aslında tam olarak bir korku anlamını içermiyor. Rahatsızlığı yaşayan kişiler bu deliklerden korkmaktan çok, tiksindiğini ve rahatsızlık yaşadığını bildiriyorlar. tripofobiyi bu durumda korku halinin haricinde değerlendirmek gerekiyor.

Tripofobi Belirtileri Nelerdir?

Genellikle basit bir rahatsızlık olarak bilinen tripofobiyi pek çok insan çok şiddetli olarak yaşayabilmektedir. Özellikle bu vakalar için tedavi şarttır. Kişilerin bu şekilde sorunlar yaşaması ise akıllara tripofobi riskini getirmelidir.Uzun süreli korku ve kaygı durumu tripofobi rahatsızlığından olabilir. Kişilerin bu yapılara karşı oluşan aşırı hassasiyeti tripofobiye işaret etmektedir.

Durumdan kaçınma ise rahatsızlığın diğer belirtileri arasındadır. Hastaların bu gözeneklere karşı duyduğu kaçma hissinin sürekliliği yine bu rahatsızlığa işaret edebilir. Kişilerin duyduğu korkunun ve kaygının sosyal hayatını etkilemesi durumu, diğer belirtiler arasındadır. Özellikle bu durumlarda tripofobi için bir uzmandan yardım almak gerekir. Yoğun anksiyeteye bağlı olarak uzunca bir süredir panik ve kaygı duymak, yine bu hastalığın belirtileri arasındadır.

Hazırlayan: İrem Havle

Kaynaklar:
1.http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/09/who-s-afraid-of-a-cluster-of-holes-16-percent-of-people/279524/
2. http://www.scientificamerican.com/article/are-you-afraid-of-holes/


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir