Uçuş Korkusu Nedir?

Uçuş Korkusu Nedir?

Korku nedir? Neden korkarız? Korku, psikolojide en temel insani duygulardan biri olarak kabul edilmektedir. İnsanoğlu yaşadığı döneme, mekana, kültüre göre farklı korku deneyimleriyle baş başa kalmıştır. Aslında insanların çoğu korkuyla çocukluk yıllarında tanışmıştır. Ailesi ve çevresi tarafından oluşan baskı ve tehditlerin ardından çocuk korkuyla tanışır. Çocukluğu takip eden ergenlikte ise korku devam eder. Kişinin gençliğinde de okul durumu ve gelecek endişesi korkuyu arttırır. Yetişkinliğe ulaşınca korkular farklı şekillerde oluşur ve bu durum böyle ömür boyu devam eder. Fakat bu dönemde korkularını açığa çıkaramadığı için insan korkularını yenemez ve insan hayatında iş, zaman, seyahat gibi birçok konuda olumsuzluğa yol açar.

Uçuş korkusu ile ilgili yapılan bir ankette insanların belli etmese de %80’lik bir kısmının uçmaktan korktuğu ortaya çıkmıştır. Son dakikalarda korku vb. durumlar nedeniyle iptal edilen biletlerin ise ülkemize yıllık ortalama 4 milyar dolarlık kayba yol açtığı tespit edilmiştir. Az önce de bahsettiğimiz gibi bunun asıl nedeni bilgi eksikliği veya yaşanmışlıklardır. Peki ya bir uçağın 11 milyonda 1 düşme riskinin olduğunu, trafikte ki bir araca göre 3 kat daha güvenli olduğunu ve 1960’lı yıllara göre günümüzde 300 kat daha güvenli olduğunu biliyor muydunuz? Travmatik bir deneyime maruz kalmak veya birinin maruz kaldığını görmek uçuş korkusu oluşumuna sebep olabilir. Bir diğer neden de nörotik korkulardır. Örneğin insan yükseklikten veya ölümden korkuyorsa bunu  uçuşla birleştirebilir. İnsanın yaratıcılığı o kadar fazladır ki kafasında sürekli senaryo yaratır. Onu korkuya sürükleyen de budur.

Uçuş Korkusu Nasıl Aşılır?

Peki ya ne yapmalıyız? Düşüncelerle nasıl başa çıkarız? Eğer uçağın düşme durumu veya kapalı alanda kalma durumu gibi sizi paniklendirecek durumdaysanız beyninize oyun oynamayı deneyin ve bir sakız alın. Beyin ağızda bir şey olduğu için insanın yemek yediğini sanar ve yemek yediğiniz için tehlike durumu olmadığını algılayarak  sizi sakinleştirebilir.İkinci bir yol ise uçuştan önce başka uçakların nasıl düzenli ve planlı uçtuğunu izlemektir ve o anda uçakta olduğunuzu düşünmektir. Daha sonra uçağa bindiğinizde dışarıdan izlediğiniz uçuşların ne kadar düzenli olduğunu aklınıza getirmeniz kendinizi sakinleştirmeye yardımcı olacaktır. Üçüncü bir durumda uçak içerisindeki personellerin sakin davranışlarını izlemektir. Onların her gün uçtuklarını ve bu durumun normal bir şey olduğunu düşünmeniz size güven verecek ve rahatlama sağlayacaktır.

Türbülans sizin için bir kabus olabilir ama uçaklar hava boşluğunda asla düşmezler. türbülans sırasında size kemerinizi takmanız istendiğinde bunun nedeni “tehlikeli bir durum” olduğundan değil, yanınızdaki kişinin üzerine devrilmemeniz içindir. Bunlar gibi birçok yöntem daha bulunmaktadır. Unutmayın insan psikolojisi kendi kendine oyun oynamayı sever ve her şey beyinde başlayıp beyinde biter. Oyunların sizin kariyerinizle, iş hayatınızla, hayallerinizle, ‘’hayatınızla’’ oynamasına izin vermeyin.

Hazırlayan: Denyel Barış Ezer

Kaynaklar
  1. https://www.youtube.com/watch?v=DYMzK-E3Nmk
  2. https://www.makaleler.com/ucak-kazalari-ve-nedenleri
  3. http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/psikoloji/ucus-fobisi-ile-basa-cikmak-icin-8-tuyo_19817.html

Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir