Uyku Apnesi
Uyku apnesi uyurken dilin soluk borusunu tıkaması sonucu nefes almayı bırakması sonucu oluşur. Kişi defalarca nefes almayı bırakır, uyanıp nefes almaya devam eder ve uykuya geri döner. Uyku esnasında defalarca uyanmak, uykusuzluğa ve kişinin gün boyu sebebini bilmediği bir yorgunluk hissetmesine neden olabilir.
Kişinin çok sık horlaması, fazla kilolu olması, alkol kullanması ve uyku ilacı (benzodiazepin) alması uyku apnesinin gelişme ihtimalini artırabilir. Uyku apnesi olan bazı kişiler gece boyunca 200-400 defa uyanabilir. Bu durum da uykusuzluğa yol açabilir.
Uyku apnesinin tedavisi, kısmen de olsa şiddetine bağlıdır. En basit tedavi yöntemi pijamanın arkasına tenis topu dikmektir, bu şekilde kişi sırt üstü yatamaz ve dili boğazına kaçmaz. En etkili terapi ise kişinin burnunun üstüne giydiği bir maskeye sürekli hava gönderen bir alettir. Çok ağır vakalarda hastanın bir tür ağızlık kullanması gerekebilir ya da bademciklerin alındığı yahut çenenin konumunun değiştirildiği bir ameliyat olmak zorunda da kalabilir.
Hazırlayan: Çağlayan Taybaş