Yaban Mersini Beyin İşlevlerini Geliştiriyor

Yaban Mersini Beyin İşlevlerini Geliştiriyor

Exeter Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, konsantre yaban mersini suyu tüketimi, yaşlı insanlarda beyin işlevlerini geliştiriyor. Çalışmada, konsantre yaban mersini suyu tüketen 65-77 yaş aralığındaki sağlıklı kişiler; bilişsel işlevler, beyindeki kan akımı ve bilişsel testlere tabi tutulduğunda beyin faaliyeti açısından iyileşme göstermişlerdir. Ayrıca çalışma belleğinde düzelme olduğunu gösteren kanıtlar da vardır.

Yaban mersini antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip flavonoid açısından zengin bir besindir. Flavonoidler, bitkilerde bol miktarda bulunurlar ve bu etkilere neden olan önemli bir bileşen oluştururlar. Exeter Üniversitesi’nden Spor ve Sağlık Bilimleri Bölüm Başkanı Dr. Joanna Bowtell, “Bilişsel işlevimiz yaşımız ilerledikçe azalmaya eğilim gösterir ancak önceki araştırmalar, bilişsel işlevin sağlıklı ve yaşlı erişkinlerde bitki esaslı gıdaların ağırlıklı olduğu bir diyetle korunduğunu göstermiştir” diye eklemiştir.

Düzenli Yaban Mersini Tüketmek Hafızayı Geliştiriyor

Bu çalışmada, sadece 12 haftalık zaman diliminde 30 mililitre konsantre yaban mersini suyu her gün tüketildiğinde; beyin kan akımı, beyin hareketliliği ve çalışma hafızasının bazı yönlerinin sağlıklı yaşlı erişkinlerden oluşan bu grupta iyileştiği gösterilmiştir. Çalışmaya katılan sağlıklı 26 kişiden 12’sine, günde bir kez 230 gram yaban mersini eşdeğerinde konsantre yaban mersini suyu verilmiş, buna karşılık diğer 14 kişi plasebo almıştır.

12 haftalık periyodun öncesinde ve sonrasında katılımcılar bir dizi bilişsel test gerçekleştirirken, bir MRI tarayıcısı ile beyin işlevleri izlenmiş ve beyne giden kan akımları ölçülmüştür. Plasebo grubuyla karşılaştırıldığında, bu meyve desteğini alanların testlerle ilgili olan beyin bölgelerindeki faaliyette belirgin artışlar göstermişlerdir.

Çalışmaya, günde beşten fazla meyve ve sebze tükettiğini söyleyen kişiler dahil edilmemiş ve tüm katılımcılardan normal diyetlerine sadık kalınması istenmiştir. Önceki araştırmalar, demans riskinin meyve ve sebze alımının daha yüksek olmasıyla azaltıldığını ve bilişsel işlevin sağlıklı yaşlı erişkinlerde bitki temelli gıdalardaki zengin bir diyetle daha iyi korunduğunu göstermiştir.

Hazırlayan: Damla Uludağ

Kaynak

http://bit.ly/2lTVfaj


Damla Uludağ

Damla Uludağ, 1995 yılında İstanbul’da doğmuştur. Eğitim hayatını İstanbul Medipol Üniversitesi’nde sürdürmektedir. Devam eden üniversite hayatında fizyoloji tutkunu olan Damla, bu alanı sinirbilim ile bir bütün haline getirmek istemektedir. Sinirbilime olan ilgisi “Geleceğin Bilimi” platformunda hala aktif olduğu sinirbilim atölyesi sayesinde daha çok artmıştır. Sinirbilim adına düzenlenen “404 NeuroScienceFound” isimli panelde beyin plastisitesi üzerine sözlü sunum yapmıştır. Gelecek dergisinde yayınlanmak üzere sinirbilim alanı ile ilgili “Sirkadiyen Ritim” konulu yazısını yazmıştır ve bu derginin yaşam bilimleri editörlerindendir. Aynı zamanda çizim ve müzik ile amatör olarak ilgilenmektedir. Hücresel sinirbilim alanındaki tüm konularda merakı ve araştırma isteği vardır. “Hücresel işleyiş mekanizmaları ile ruhaniyetimizin üzerine giydirilmiş mükemmel örtünün tanımının detaylandırılması” için tüm azmini ortaya koymak istemektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir