Yürümenin Felsefesi – Frederic Gros
“Yaşamak için ayağa kalkmamışken, yazmak için oturmak nasıl da beyhudedir.”
Henry David Thoreau’nun Walden Gölünde yaptığı çıkarımla söze başlayan kitapta, bildiğimiz birçok yazara atıfta bulunarak, hepsinin yürüme ile olan ilişkisinden bahsediyor yazar. Okurken sıkılmanız mümkün olmuyor; sayfa aralıkları bu şekilde düzenlenmiş.
Öncelikle ‘yürüme’nin kendine ait felsefesini tanımlayarak başlıyoruz kitaba. Sonrasında Nietzsche’nin kendi hayat yolculuğunda yürümeyi nasıl kullandığını, yürüyerek nasıl ilham topladığını öğreniyoruz. Yürürken çalıştığını görüyoruz. Ardından, sembolizm akımının öncülerinden şair
Jean Nicholas Arthur Rimbaud’un eserlerini yazarken yürümeden ilham almasını okuyoruz. Bu arada Gros, yazarların hayatlarından örnek verirken araya daha mini bölümlerde kendi düşüncelerini de bize aktarmış; felsefe ve sosyoloji ile ilginiz varsa veya daha önce Bisiklet- Zen’i okuduysanız bu kısımlar da size tanıdık gelecektir. Yürüme demişken, bu akımın, kendini bulmanın öncülerinden Thoreau da burada elbet. Walden gölü sürecine değinen yazar, Thoreau’ya ait anekdotlarla yürümeyi birleştiriyor. Kant da bu kitapta okunan düşünürlerden. Kant’ın “mecburi yürüyüşleri” herkes tarafından bilinirmiş; hep aynı yolu yürürmüş hatta o yola “Filozofun Yolu” denirmiş. Ayrıca Rousseau, Nerval, Gandhi de kitapta yer alıyor. Okurken ‘yürüme’ye olan bakış açınız çok değişecek…
‘Her şeyden kasıt, varlığın yoğunluğudur.‘
Hazırlayan: İrem Yakışıklı
Yazar: Frederic Gros
Sayfa Sayısı:191
Yayınevi: Kolektif Kitap