Nörodejenerasyonda Rol Oynayan Bağırsak Metabolitleri Keşfedildi!

New York Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi multipl skleroz (MS) hastalarının beyin omurilik sıvısında ve plazma örneklerinde bağırsak bakterileri tarafından üretilen yüksek düzeyde üç toksik metabolit buldu. Brain dergisinde yayımlanan bu önemli bulgular,  bilim insanlarının bağırsak bakterilerinin sinir hücreleri için toksik olan bileşikler üreterek nörolojik hastalıkların seyrini nasıl etkileyebileceğini daha iyi anlamalarını sağlıyor.

Daha önce pek çok araştırma beyin- bağırsak arasında bir ilişki olduğunu kanıtlamıştı ve bağırsak ikinci beyin ünvanına sahip olmuştu. Bu çalışmada, araştırmacılar MS hastalarında sağlıklı bireylere kıyasla belirli bağırsak bakterilerinin ya zenginleştiğini ya da tükendiğini buldular. Ancak bu mikropların beyinle nasıl iletişim kurduğu ve nörodejeneratif hastalık sürecini nasıl etkilediği henüz açık değil.

Bağırsak Bakterileri Miyelin Kılıfın Yok Edilmesinde Rol Oynuyor

Amerika’da New York Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan ve çalışmanın yazarı olan Hye-Jin Park “Bulgularımız, MS hastalarının bağırsak bakterilerinin büyük miktarlarda p-kresol-sülfat, indoksil-sülfat ve N-fenilasetilglutamin üretip kan dolaşımına saldığını ve sonunda beyin omurilik sıvısına ulaştığını gösteriyor. Bu toksik metabolitler beyni ve omuriliği yıkıyor ve potansiyel olarak sinirleri koruyan miyelin kılıfının yok edilmesinde rol oynuyor” dedi.

Araştırma ekibi, New York’taki Multipl Skleroz Merkezindeki gönüllü hastalardan kan ve beyin omurilik sıvısı örnekleri aldı. MS hastalarının bağırsak mikrobiyomunun yeniden şekillendirilmesi üzerinde derin bir etkiye sahip olduğu bildirilen hastalığı modifiye edici terapi dimetil fumarat (DMF) ile tedaviden önce ve sonra hastalardan örnekler alındı.

MS Hastalarında DMF Miktarı 3 Kat Daha Fazla Bulundu

Analiz edilen verilerle araştırmacıların, sağlıklı bireylere kıyasla dimetil fumarat (DMF) ile tedavi edilmeyen MS hastalarında üç toksik metabolitin miktarının fazla olduğu tespit edildi. Ayrıca, dimetil fumarat (DMF)  ile tedaviyi takiben metabolitlerde bir azalma kaydettiler.

MS hastalarından ikinci bir numune grubunun toplandığı Mount Sinai’deki Icahn Tıp Fakültesi’nde yardımcı doçent olan ve çalışmada yazar olan Achilles Ntranos, “Bu toksik metabolitlerin yüksek seviyelerinin varlığı, MS hastalarında nörodejenerasyonun biyobelirteçleri ve laboratuvarda kültürlenmiş hücrelerin nöronal işlevini bozma yeteneği ile de ilişkilidir” dedi.

New York Üniversitesi Advanced Science Research Center kurucu direktörü Patrizia Casaccia çalışmayı “heyecan verici ve önemli bir keşif” olarak niteledi. “Bu çalışma sadece nörodejeneratif hastalık ilerlemesinde bağırsak-beyin iletişiminin rolüne ilişkin anlayışımızı ilerletmekle kalmıyor, aynı zamanda yeni MS Tedavileri geliştirmek için potansiyel bir metabolik hedef sağlıyor” dedi

Hazırlayan: Rukiye Akgün

Kaynaklar
https://neurosciencenews.com/gut-metabolites-multiple-sclerosis19825
https://asrc.gc.cuny.edu/headlines/2021/12/scientists-identify-gut-derived-metabolites-that-play-a-role-in-neurodegeneration/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir