Günde 50 Hapla Dahi Olunabilir mi?

Günde 50 Hapla Dahi Olunabilir mi?

Zekâ şüphesiz 7’den 70’e herkes için çok üzerinde durulan bir kavramdır. Dahi olmayı kim istemez ki? Zekânın getirileri okuduğunu anlamaktan satranç oynamaya kadar hayatın pek çok alanında kendini gösteriyor. İnsanlarda zekâ oluşumunu belirleyen unsurlar kalıtım ve çevredir ancak çevresel etkenler genetik temellerden çok daha etkilidir. Çünkü beyindeki nöronların hareketi ve sinaps oluşumu genetik materyalden alınan bilgiye göre şekillenmesine rağmen ‘critical period’ adı verilen zamanlarda (örn, konuşmanın öğrenilmesi) insan gibi canlılarda beynin yapısı tekrar şekillenir ve yeni sinapslar kurulur. Yaş ilerledikçe daha zeki veya daha az zeki olmak beynin kullanılma oranına göre gerçekleşebilen olaylardır.

Rick Rosner IQ’su En Yüksek 2. Kişidir

Dünya’nın en zeki 2. Adamının zekâ formülü nedir? Dünya Dahiler Listesi’nde 2. Sırada bulunan Rick Rosner 192 puanlık IQ’suyla dünya nüfusunun ortalama IQ puanını (100) neredeyse ikiye katlamaktadır. Yapılan ölçümlere göre IQ puanı 160’ın üzerine çıkan kişiler dahi olarak adlandırılmaktadır. Rick Rosner’ın dehasının arkasındaki sır ise onun beynini daha çok çalıştırdığı ve yaşlanmayı geciktirdiği düşünülen hap karışımında yatıyor.

Rosner’ın bir dahi olduğu ilk defa anaokulunda yaptığı bir IQ testiyle anlaşılmıştır. O günden itibaren en az 20’den fazla IQ testine tabi tutulan Rosner’ı sadece bir kişi (Dr. Evangelos Katsioulis, 198 IQ) geride bırakabilmiştir. Rosner sağlıklı ve bilinçli bir yetişkin olmak için kendini eğitti ve yaptığı araştırmalar sonucu beyin geliştirici haplardan oluşan sıkı bir beslenme programı uyguladı. Kullandığı hapların çoğu bilimsel yayınlar tarafından sağlıklı ve işlevsel olduğu kanıtlanmış ayrıca doktorlar tarafından da tavsiye edilen gıda takviyeleriydi. Rosner her gün kahvaltıdan önce 50 farklı hap ve çeşitli kapsüller kullanmaya başladı. Rosner’a göre sabah kahvaltısından önce yaptığı bu hap kokteyli onun beyninin daha verimli çalışmasını sağlıyordu.

Rosner Bir Dahi Ama Sandığınız Gibi Bir CV’si Yok

Rosner’ın CV’sine bir göz atalım. IQ’su bu kadar yüksek olan bir insan bunu nasıl değerlendiriyor olabilir? Birçok kişi onun büyük bir şirkette CEO olduğunu düşünebilir ama Rosner sanılanın aksine çok renkli bir iş kariyerine sahip. Komedi yazarlığından garsonluğa kadar uzanan büyük bir yelpazade iş tecrübesine sahip bu dahi bir zaman striptiz yaptığını bile iddia ediyor. Rosner “Dumbass Genius” adlı yayınlanacak kitabında kendini bir işsiz olarak tanımlarken beynini geliştirmek adına aldığı haplardan da bahsediyor.

Rosner’ın her sabah aldığı hapların ve kapsüllerin arasında Alzhimer’a karşı faydalı olduğu bilinen omega 3’ten tutun da telomerlerin kısalmasını engelleyen Astragalus’a kadar çok sayıda besin takviyesi bulunuyor. Telomerler kromozomların uç kısımlarında bulunan DNA dizileridir. DNA kendini kopyaladığında bu sonda yer alan parçalar telomeraz enzimi tam olarak çalışmazsa eksik kalabilir ve sonrasında yaşlanma gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Rosner’ın hap karışımında her bir hapın belirli bir görevi var ve sağlık için hiçbir şey atlanmamış görünüyor.

50 haptan oluşan karışımın listesinden ve bu karışımdaki bazı maddelerle ilgili özet bilgilerden bahsedelim.

  • Omega 3 Balık Yağı Kapsülleri: Omega 3 yağ asitlerinin beyin için önemi docosahexaeonic asitten ileri gelmektedir. Beyinde en çok bulunan omega 3 yağ asidi olan docosahexaeonic asit öğrenme süreçlerinde, yeni sinaps oluşumunda, sinaptik plastisitide ve yeni nöronların üretilmesinde görev alır. Yapılan bilimsel çalışmalar omega 3 yağ asidi alımının bunama gibi bilişsel işlevleri hedef alan çeşitli rahatsızlıkların önlenmesinde kullanılır.
  • Kahve: Kahvenin etken maddelerinden biri olan kafeinin bilişsel işlevler üzerinde nasıl bir etkisi olduğu ile ilgili yapılmış çok sayıda araştırma mevcut. Araştırma sonuçları kafeinin hafıza ve öğrenme süreçlerini arttırıcı ve engelleyici etkisi olabilmesine rağmen genelde bu süreçleri etkilemediğine işaret ediyor. Kafein bilginin pasif bir şekilde sunulduğu görevlerde öğrenmeyi kolaylaştırırken, bilginin kasıtlı olarak verildiği görevlerde bilişsel performans üzerinde hiçbir etki etmediği gözlenmiştir.
  • Askorbik Asit (C vitamini): İnsanlar üzerinde yapılan araştırmalar düzenli askorbik asit kullanımının Alzheimer’a yakalanma riskini azalttığı ve yaşa bağlı bilişsel işlev kaybını önlemede etkili olduğunu gösteriyor. Bunun yanında askorbik asidin antioksidan olarak vücutta görev alması da yaşlanmayı engelleyici ve hücreleri koruyucu etkisi olduğunu göstermektedir.

Rick Rosner’ın Dahi Kalma Listesinde Yer Alan Diğer Hap ve Kapsüller:

  1. Yarım aspirin
  2. Metformin
  3. Metoprolol
  4. Glisodin
  5. Avodart
  6. Astragalus
  7. Fiber Gummy
  8. Yağ engelleyiciler (Fat blockers)
  9. Kolesterol düşürücü reçeteli ve reçetesiz haplar
  10. Kurkumin
  11. ToCoQ10
  12. L-karnosin
  13. ALA ve asetil L-karnetin
  14. D3 vitamini
  15. Selenyum ve Gama E içeren E vitamini
  16. Likopen
  17. TMG(trimetylglycene)
  18. Kalsiyum
  19. Benfotamin
  20. N-asetil sistein
  21. Mangostan/pomegranat/noni kompleksi
  22. K vitamini
  23. At kestanesi
  24. Kuversetin ve bromelayin
  25. Fosfatidilserin
  26. DMAE
  27. Amino-guanidin
  28. Santrofenoksin
  29. Pirasetam
  30. Cognitex
  31. Vinposetin
  32. Metilen mavisi

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynaklar


Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum. Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu. Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir