Epilepside Ağrı Kesici İlaç Kullanımı
Ağrı kadar aynı anda hem çok korkunç hem de faydalı olan bir şey yoktur belki de. Birçok yönden acı duyma hissi nihai öğretmendir. Ağrı bizlere ateşten, keskin aletlerden, kimyasal maddelerden ve daha birçok zararlı şeylerden uzak durmamız gerektiğini öğretir. Ağrı hissi vücudu hastalık ve yaralanma durumuna karşı alarm sistemi olarak tanımlanabilir. Ağrının çok yoğun ve uzun süreler boyunca hissedilmesi, ağrının yaşam kalitesini olumsuz etkileyen tatsız yönü olarak görülebilir. Aslında vücudumuzda doğal olarak üretilen ağrı kesici yapılar bulunmaktadır ancak bu sistem ağrı kesici ilaçlara nazaran güçlü ağrılarda daha az etkili ve daha uzun süreli tedavi sağladığı için dayanılmaz şiddetli ağrılara maruz kalındığında çeşitli ağrı kesici ilaçlara yönelmek durumunda kalmaktayız.
Ağrı Kesici İlaçların Artıları ve Eksileri
Epilepside ağrı kesici ilaçlar rahatsızlığın tedavisinden çok, beyne iletilen ağrı sinyallerini kesmek amacıyla kullanılmaktadır. Ağrı kesici ilaçların faydaları olduğu gibi ağrı eşiğini düşürme ve bağımlılık yapma olasılığı gibi olumsuz yanları da bulunmaktadır. Ağrı kesici ilaç kullanımı genel popülasyonda dikkat çekici biçimde artış göstermektedir. Ağrı kesici ilaçların epilepsi tedavisinde etkileri olmamasına rağmen, epilepsili hasta popülasyonunda ağrı kesici ilaçların sıkça kullanıldığı bildirilmiştir. Ancak epilepsi hastaları baş ağrısı, ağız yaralanmaları ve kırık gibi durumları yaşama riskleri yüksek olduğundan ağrı kesici ilaç kullanımlarını arttırabilmektedirler. Ayrıca fibromiyalji, nöropatik ağrı ve migren gibi kronik hastalıklara da epilepsi hastaları sağlıklı bireylere göre daha yatkın olmaktadırlar.
Epilepsili kişilerde ağrı kesici ilaç kullanımı özellikle sorunludur, çünkü sedasyonun olası olumsuz etkileri ve zayıf bilinç, eşzamanlı antiepileptik ilaçların benzer yan etkilerine katkıda bulunarak işlevsel bozulmalara neden olabilir. Ağrı kesici ilaçlar bulantı, kabızlık ve kaşıntı dahil olmak üzere çok çeşitli başka toksisitelerin yanı sıra antiepileptik ve diğer ilaçlarla ilaç-ilaç etkileşimi olasılığına sahiptir. İlaç-ilaç etkileşimi potansiyelleri, dar terapötik indeks ve yanıt olarak bireyler arası geniş çeşitlilik nedeniyle, ağrı kesici ilaçlar epilepsili kişilerde yalnızca yararları risklerinden daha ağır bastığında kullanılmalıdır.
Sonuç olarak;
Epilepsili kişilerde ağrı kesici ilaç kullanımının daha yaygın olmasının nedenleri belirsizdir. Artan ağrı prevalansının, epilepsili kişilerde daha yüksek ağrı kesici ilaç kullanım sıklığı için önemli bir itici güç olduğu görülmektedir.
Hazırlayan: Hüsniye Özalp
Kaynaklar
- Collier R. A short history of pain management. CMAJ. 2018;190(1):E26-E27.
- Wilner AN, Sharma BK, Thompson AR, Krueger A. Analgesic opioid use in a health-insured epilepsy population during 2012. Epilepsy Behav. 2016 Apr;57(Pt A):126-132.
- Cansız, D., Emekli Alturfan, E., & Alturfan, A.A. (2021). Endojen Opioidlerin Ağrı Mekanizması Üzerine Etkileri.
- Nandhu MS, Naijil G, Smijin S, Jayanarayanan S, Paulose CS. Opioid system functional regulation in neurological disease management. J Neurosci Res. 2010 Nov 15;88(15):3215-21.