Makaleler

Fazla Televizyon izlemek Tansiyonu Yükseltiyor

Fazla Televizyon izlemek Tansiyonu Yükseltiyor

Neredeyse hepimizin evinde bir veya iki tane televizyon vardır. Akşamları ailecek başına geçer sevdiğimiz dizi, film ve programları izleriz. Ama kaç saat? Avrupalı çocuklar üzerinde yapılan bir araştırma ekran başında 2 saatten fazla zaman harcayıp televizyon izleyen çocukların tansiyonunun 30%’a kadar artabildiğini gösterdi. Çalışma ayrıca hiç hareket etmeyen veya günde 1 saatten az fiziksel aktivitede bulunan çocuklarda da bu riskin 50%’e çıkabildiğine işaret ediyor. Bu ve bunun gibi araştırmalar çok küçük yaşlardan itibaren sporu hayatımıza dahil etmemiz gerektiğini ve toplumsal olarak buna yatırım yapmamız gerektiğini vurguluyor.

Televizyon izlemek Çocukların Kan Basıncını Artırıyor

Bilim insanları yıllardır genç insanlarda obezitenin nedenlerini araştırıyorlar Televizyon izlemek gibi hareketsiz şeyler ile kilo alımı arasında doğrudan bir bağlantı var. Bu uzun süredir biliniyor. Şimdi ise İspanya’da Zaragoza Üniversitesi’nden ve Brezilya’da Sao Paulo Üniversitesi’den bilim insanları televizyonun başka bir zararını tartışıyorlar. Araştırmanın sonuçlarına göre düzenli televizyon izlemek ile yüksek kan basıncı yani tansiyon arasında bir ilişki var. Ne kadar çok televizyon izlerseniz tansiyonunuz da o kadar yükselebiliyor.

İleri Okuma: Obezite Demans Riskini Artırıyor

Araştırmacılar bir dizi faaliyetin çocukların sağlığını nasıl etkileyeceğini araştırdılar. Bazıları sportif, hareketli etkinliklerdi, bazıları ise çok sakin, oturduğumuz yerden yapabileceğimiz türdendi. Çalışmaya 8 farklı ülkeden (İspanya, Almanya, Macaristan, İtalya, Estonya, Kıbrıs, İsveç ve Belçika) yaşları 2 ila 10 arasında değişen 5,221 çocuk katıldı. Bu kapsamlı araştırma tam iki yıl sürdü ve sonunda çıkan makale International Journal of Cardiology dergisinde yayınlandı.

Yüksek Tansiyon İleride Kalp Hastalıklarına Yol Açabilir

Makalede çok önemli bilgiler yer alıyordu. İki yıl boyunca televizyon izlemek de dahil sakin faaliyetlerde bulunan çocukların tansiyonu normalden daha yüksek çıkmıştı. Yüksek tansiyon ileride çok ciddi kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarabilir. Örneğin hiç beklenmedik bir anda kişi iskemik kalp rahatsızlığı (inme) yaşayabilir. Araştırmacılar çocukların kesinlikle günde iki saatten fazla televizyon, bilgisayar veya telefon başında kalmamaları gerektiğini belirtiyor. Anne ve babalar oyun ve diğer eğlence işlerinde çocuklarına bir sınır koymalılar. Aksi takdirde sınırını bilmeyen çocukların kan basıncı %30’lara kadar artabiliyor. Maalesef sakin, hareketsiz bir hayat tarzı teknolojinin gelişmesiyle beraber çocuklarda daha sık görülmeye başlandı.

Hareketsiz kalmak sadece çocukları değil, yetişkinleri de tehdit ediyor. Araştırmacılar elde ettikleri verileri incelediklerinde fazla televizyon izleyen yetişkinlerde de tansiyonun yüksek olduğunu farketti. Bu konuda yapılan farklı çalışmalar küçükken tansiyonu yüksek olan çocukların yetişkin olduklarında kalp damar hastalıklarına yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu gösteriyor.

Günde Bir Saatten Fazla Egzersiz Yapılmalı

Araştırmacılar televizyon, bilgisayar gibi şeylerin yarattığı hareketsizliği telafi etmek için çocukların ve gençlerin günde 60 dakikadan fazla fiziksel faaliyette bulunmaları gerektiğini söylüyor. Günde iki saat televizyon izlemek sağlığı ciddi tehdit ederken, egzersiz ile bunu düzeltebiliriz. Bilimsel araştırmalar spor ve egzersizin damarları genişletmede çok etkili olduğunu gösteriyor. Genişleyen damarlar da kan basıncını düşürerek damar sağlığını korumaya yardımcı oluyor. Çocukluktan itibaren sporu alışkanlık haline getirmeli ve çocuklarımıza sevdirmeliyiz.

Hazırlayan: Çağlayan Taybaş

Kaynaklar
  1. https://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150225102845.htm
  2. http://www.internationaljournalofcardiology.com/article/S0167-5273(14)02356-0/abstract

Çağlayan Taybaş

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Moleküler Biyoloji ve Genetik mezunuyum. Şu an klinik araştırma sektöründe çalışıyorum.Bilimsel araştırmaların yanında başlıca hobilerim satranç, bisiklet sürmek, pilates ve latin dansları oldu.Mezun olduktan sonra askere gitmeden önce sinirbilim.org'u kurdum. Şu an iş ve özel hayatım çok yoğun olduğu için eskisi gibi yazamıyorum. Bana herhangi bir soru sormak isteyen varsa c.taybas@gmail.com'a mail atabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir